Nyári emlékek, nosztalgia

A nyáron egyszer gokartozni voltunk a barátaimmal. Az egyik srác ezt a programot kapta tőlünk ajándékba. Nagyon jó kikapcsolódás, és még csapatépítésnek sem utolsó.

Én szeretem az ilyen, aktív kikapcsolódást. Nyáron sokat megyek ide-oda. Az az egy baj van, hogy a meleget rosszul bírom, hamar megizzadok bármiben. Ez megviseli a bőrömet, ezért ilyenkor fokozottan oda kell figyelnem az ápolására. A bőrápolás  mindennapos feladat. A nyári melegben sokszor kipirosodik a bőröm, főleg ott, ahol a ruhával érintkezik, és nem kap elég levegőt. Ez ellen bőrnyugtató krémekkel szoktam védekezni.

A mindennapos tisztálkodás során, szintén odafigyelek, hogy bőrbarát termékeket használjak. Kizárólag, 100%-ig természetes alapanyagokból készülő tisztálkodási szereket alkalmazok. Natúr, kézműves szappanok vannak a fürdőszobában. Ezek minden bőrtípusra jók, és nagyon kellemes illatúak. Létezik belőle mézes, levendulás, mentás, hévízi iszapos és zöld agyagos változat is. Nekem a levendulás vált be a legjobban. A nyár illatát idézi, mintha egy levendula ültetvényen lennék, a Tihanyi-félszigeten. A bőrre rendkívül jótékony hatású olívaolajat és shea vajat is tartalmaz. A shea vaj az egyik legértékesebb kozmetikai alapanyag. Hidratáló hatású olajsavai, csodát képesek tenni a bőrrel.

A másik szappan, amit gyakran választok, az a zöld anyagos. Ez egy teafa és levendula illatú szappan, zöld agyaggal és olívaolajjal. A zöld agyagot már az ókorban is alkalmazták a szépség megőrzésére. Nagyfokú regenerálódást biztosít a bőrnek, mivel alaposan eltávolítja a szennyeződéseket, és jótékony ásványi anyagokat szolgáltat.

A bőrápolásra rengeteg féle terméket lehetne használni. Egyrészt, külön az arcra van sokféle ápolószer, a másik külön testrész a kéz, és ezeken kívül különféle testápolók léteznek. Minden területre többféle termék. Választani is nehéz. Túlzásba azonban, nem szabad esni, abból csak az lesz, hogy a félig elhasznált tubusoktól, már nem lehet megmozdulni a fürdőszobában. Nekem van egy alap készletem, amin felül már nem veszek semmit, ezt viszont mindig feltöltöm. Online, egy webáruházból rendelem a kozmetikai szereket, lehetőleg többet egyszerre. Egyszerűbb is így, és a második terméktől már 50% kedvezményt adnak. Házhoz is szállítják a megrendelt termékeket, teljesen ingyenesen.

Azt már említettem, hogy szappanból csak kézműves termékeket használok, de a testápolóm és a kézkrémem is natúr. A télre készülve, rendeltem egy körömvirágos kézkrémet, mert mindig nagyon kiszárad a kezem a hidegtől. Az avokádóolajat is tartalmazó kézkrém hidratálja a bőrt. Omega-3 telítetlen zsírsavakkal és A-, B-, C-, E-vitaminokkal gondoskodik a puha, ápolt érzésről. Avokádóból kivont avocadint és B-5 provitamint is tartalmaz. Az avocadin egy fontos bőrvédő vegyületben, a fitoszterolban gazdag anyag. Ez könnyen beépül a bőrbe, és segíti a megfelelő működésben.

A kézkrémet csak a téli hónapokban használom, testápolóra azonban, mindig szükség van. Természetesen abból is a natúr készítményekre szavazok, mert azok biztos, hogy nem irritálják a bőrt. Nem tartalmaznak mesterségesen előállított, szintetikus vegyületeket sem, amik a bőrön keresztül felszívódva, esetleg ártalmasok lehetnének az egészségre. Az általam használt, natúr testápolót is az említett oldalról rendelem.

Visszatérve a nyári élményekre, emlékszem, amikor gokartozás után hazaértem, ki volt pirosodva a tarkóm, mert a bukósisak alatt beizzadt a nagy melegben. Rögtön lezuhanyoztam és bekentem egy nyugtató hatású testápolóval. Pár óra múlva már nyoma sem volt semminek. Ezért szeretem, ha mindig kéznél vannak otthon a fürdőszobában, a bőrápoló szerek. Gyorsan meg lehet oldani az ilyen, kisebb problémákat.

A natúr kozmetikumok pedig, nem okoznak irritációt az érzékenyebb bőrűeknél sem. A shea vajat tartalmazó készítményeket, kifejezetten ekcémásoknak is ajánlják, gyógyító ereje miatt. A természetben megtalálható minden anyag, ami az emberi test ápolásához szükséges, ezt már régen felfedezték. Az ókorban egy-egy anyagot alkalmaztak nagyobb dózisban, ma a fejlett technológiának köszönhetően meg van a lehetőség arra is, hogy egy krémbe gyúrjunk össze többféle jótékony anyagot. Így sokoldalú, multifunkcionális termékek jönnek létre.