Legénybúcsú programok

A jövő hónapban lesz bátyám esküvője és engem kért meg, hogy legyek a tanúja a templomi esküvőn. Ez azt is jelenti, hogy én vagyok a legénybúcsú főszervezője. Ki is használom a lehetőséget, hogy egy élvezetes napot szervezzek a barátaival.

Sok ötletem volt már a legénybúcsú programra, mivel már várható volt, hogy összeházasodnak. Régóta együtt éltek a menyasszonyával, két éve közös családi házba költöztek. A házat szépen felújították, még napelemet is telepítettek a tetőre. Mindketten odafigyelnek a környezetükre, igyekeznek minél környezetbarátabb módon élni. Ebbe a szemléletbe illeszkedik az is, hogy napelemes rendszerrel látják el a háztartás energiaszükségletét.

Meg is irigyeltem tőlük a napelemeket, ezért kicsit utánanéztem, hogy mivel jár egy ilyen rendszer telepítése. A napelemes rendszerek  telepítésével foglalkozó cégek között találtam is egy nagyon szimpatikus társaságot. A linkelt oldal leírása alapján, ők az egész folyamatot lefedik. A helyszíni felméréssel kezdődik a munka, majd a tervezéssel és, ha minden rendben van, elfogadjuk az ajánlatukat, akkor a kivitelezéssel folytatódik.

Nem is gondoltam volna, hogy ilyen bonyolultak a napelemes rendszerek. Rengeteg alkatrészből épülnek fel, ami érthető is, hiszen komoly feladatuk van. A napsugárzással érkező fényenergiát kell átalakítaniuk elektromos árammá. Ez a folyamat, a napelem cellákban kezdődik, amik a napelemes modult építik fel. A cellák számának variálásával változtatható a modulok mérete. Tulajdonképpen, a napból érkező fotonok gerjesztik a napelem celláit, ezáltal termelődik bizonyos mennyiségű áram, ezért hívják fotovoltaikus rendszernek.

Az etimológiai elemzés után, a fontosabb dolog, hogy tisztában legyünk a rendszer felépítésével, költségeivel és működésével, mielőtt belevágunk egy ilyen beruházásba. Az anyagi oldalát tekintve, jelentős befektetést jelent a napelem rendszer, alaposan át kell gondolni az egész konstrukciót. Egy jól megtervezett rendszer, azonban megtérülő pénzügyi befektetést jelent, körülbelül tíz évre van szükség, hogy megtermelje a költségeket. Maguk a napelemek, viszont 4-5 évtizedig is szolgálhatnak minket, így nincs ok aggodalomra. Csak arra kell nagyon odafigyelni, hogy kizárólag kiváló minőségű alkatrészekből álljon a rendszerünk. Az említett cég például, SHARP napelemekkel dolgozik, ami az egyik legelismertebb márka ma a piacon. A japán gyártó a legmegbízhatóbb minőségbiztosítási rendszerrel rendelkezik, minden egyes cellán egyedi azonosító van, amivel lekövethető a teljes gyártási folyamat.

A napelemes rendszer tervezésénél számos szempontot figyelembe kell venni. A ház tájolása, a tető mérete és a különböző környezeti elemek, amik árnyékolhatják a házat, mind befolyásolják, hogy milyen felépítésű rendszert érdemes telepíteni. A rendszer mérete függ a háztartás energiafogyasztási szokásaitól is, nem minden esetben éri meg a teljes áramfogyasztást lefedni, a felépítésétől is függ. Ha van elegendő hely a tetőn, akkor számolhatunk azzal is, hogy a rendszer a későbbiekben bővíthető. Ha például beépítünk egy nagyobb fogyasztót a házba, akkor lehet erre szükség. A tetőn kívül, szóba jöhet az is, hogy az udvarra, a földre állított tartószerkezetekre telepítsük a modulokat. Ez a megoldási mód, azonban extra költségekkel jár, így a legritkább esetben éri meg. Kizárólag akkor kerül megfontolásra, ha a tető szerkezete nem biztosít megfelelő helyet.

A helyszíni felmérés során, ezeket a feltételeket, mind megvizsgálják, és ennek alapján készítik el a terveket. Így nem érhet minket meglepetés. A telepítés, pedig nem jár sok gonddal, mivel egy fél nap alatt is elvégezhetik a szakemberek. Rögtön utána még nem üzemeltethetjük a rendszert, mert bár üzemkész, de a szolgáltató felé még van adminisztrációs kötelezettségük. Általában ugyanis, a közüzemi hálózatra kötött rendszerekről beszélünk, ami az épp feleslegben megtermelt áramot, visszatáplálja a hálózatra, és ez a mennyiség jelenti, a villanyszámla csökkentésének alapját. A nem termelő időszakokban, viszont a hálózat energiáját használjuk. Így biztosított a folyamatos áramellátás.

A rendszer megértéséhez, tudni kell, miből épül fel, és az egyes alkatrészek milyen funkciókat látnak el. Azt már említettem, hogy a modulokat a napelem cellák építik fel, amik a fényenergia felhasználásával termelnek egyenáramot. A modulok, tartószerkezeteken helyezkednek el, ezeket kapcsolják a tetőcserepekre általában. Innen speciális kábelek vezetnek az inverterbe, ami a napelemes rendszerek központi eleme. A cellákból érkező egyenáramot alakítják át, a hálózaton használható váltóárammá. Szükség van egy oda-vissza mérő villanyórára is. Ezeken kívül még egyéb, biztonsági berendezések kerülnek beépítésre, mint például a földelés.

Nagyjából így néz ki egy rendszer, de egyelőre én csak álmodozom ilyenről, ez még a jövő zenéje. Most a bátyám legénybúcsújára kell koncentrálnom, meg is van az egyik program. Gokartozni fogunk, már lefoglaltam a pályát. Sokan leszünk, ez jó programnak ígérkezik, mindenki szeret egy kicsit versengeni.