Béla és az ő gázos problémái

Lassan itt a karácsony, és mint minden évben, céges bulira mentünk a kollégákkal. A főnökünk nagyon jó arc, egy igazi kedves, jó szívű, rendes ember, aki minden évben meglep minket valamivel. Hol egy nagyobb ajándékot kapunk, hol egy kirándulást, idén pedig egy szuper programot talált ki, gokartozni mentünk. A csapat nagy része már gyakorlott volt ebben a sportban, míg mások még nem is próbálták soha, de az biztos volt, hogy nagyon jó móka lesz.

Minden évben rettenetesen jól szórakozunk karácsonykor. Leginkább mi keltjük a hangulatot a haverommal, Bélával, aki hasonlóan dinkaféle, mint én, minden alkalommal nagyon humoros, de most idén fura volt és nem remekelt. Egész este csöndben nyomkodta a telefonját, valami gondterheltséget is láttam az arcán, és a gokartozás közben sem volt igazán aktív, inkább csak totyorgott a pályán. Aztán később, mikor átmentünk gokartozás után egy bárba, és kicsit kipihentük a verseny élményeit, megkérdeztem tőle, hogy tulajdonképpen mi a baja. Elképesztően gyorsan tört ki belőle az információ, alig tudtam felfogni, mit is hadar.

A lényeg az volt, hogy tudok-e neki ajánlani gáz szerelőt, mert ő már tizet is felhívott és egy sem ér rá, csak februárban, de nekik otthon elromlott a kazán, és megfagynak a gyerekek, és jön a karácsony is, de nem lesz fűtés és most velük mi lesz?

Hirtelen nem is jutott eszembe senki, hiszen nálunk már rég óta villannyal fűtünk, mert az napelemmel kombinálva sokkal költséghatékonyabb. Gondolkodtam, majd azt tettem, amit mindig krízis helyzetekben felhívtam a feleségemet. Ő mindent tud, és reméltem, hogy a jelen helyzetre is lesz megoldása. Ismeri Bélát, még kedveli is, Így biztosan kitalál valamit, amivel meg tudnánk oldani a problémájukat. Mikor felhívtam, és elmondtam, mire lenne szükség, először nagyon kiakadt aztán rájöttem, hogy jogosan. A sógorom, a feleségem öccse, ugyan is gázszerelő. Hogy nem jutott ez előbb eszembe?

Fel is hívtam gyorsan a sógort és mondtam neki, mi a szitu. Mivel nagyon jó haverságban vagyunk, azt mondta, ha nem is ma, de a napokban beiktatja, ránéz a szerkezetre, mi a baja. Másnap el is ment Bélusékhoz, és mivel ügyes gyerek, meg is tudta oldani, hogy újra induljon a fűtés. De figyelmeztette Bélát, hogy ne nagyon dőljön hátra, mert a kazán annyira régi, hogy bármelyik pillanatban újra tönkre mehet. Béla ismét teljesen tanácstalan lett. Bár nyárra terveztek egy nagy felújítást a házban, mégis elbizonytalanodott, hiszen nem volt kedve még egyszer végigjátszani ezt a gáz kazánnal. Nem is kedvelte igazán, mindig aggódott, hogy szökik belőle majd a gáz, és valami baja lesz a családnak, ha nem jelez az érzékelő időben.

Elérkezettnek láttam az idejét, hogy javasoljam neki az elektromos fűtést. Nekünk már rég az van, de mondok jobbat. A gázszerelő sógoromnak is az van. Nagyon egyszerű, biztonságos és napelemmel még költséghatékony is. Nekünk az AHT típusú elektromos padlószőnyeg van, minden helyiségben a házban. ez egy különlegesebb típusú fűtés, sugárzott hőt ad le, így nincs hőveszteség. Mivel 30 fok az üzemi hőmérséklete, így bármilyen burkolat alatt használható, és nem is kell különösebben nagy szigetelés, vagy betonba önteni. Nagyon egyszerű a beszerelése, nem kell hetekig-hónapokig kínlódni vele, és termosztáttal állítható, ami, ha okos termosztátot kérünk hozzá, még távolról is irányítható. Ezeket az információkat mind egy elektromos fűtés fórumról szedtem, mikor anno utánanéztem, hogy milyen fűtésünk legyen. Elmondtam mindent Bélának, és megadtam neki a kivitelezőnk telefonszámát, hívja fel, és kérjen egy helyszíni felmérést, ahol nagyon pontos információkat kap a szerelésről, és grátisz még a napelemét is beméretezik, ha szeretné. Nem zárkózott el az ötlettől, sőt, nagyon köszönte, hogy törődöm a bajával, és nem hagyom cserben, mikor szüksége van rám. Ilyen egy barát szerintem,. én is ezt várnám el tőle, ha bajban lennék, ezért én sem cselekedhetek másként. Egyébként pedig ez a padlófűtés tényleg nagyon jó dolog, szóval, ha nem a barátom lenne, én akkor is teljes szívemből, őszinteséggel ajánlanám neki.

Remélem megfontolja a szavamat, hiszen haladni kell a korral, és a gázos fűtés már egy nagyon elavult technika, ezt bárki beláthatja. Ha pedig azt akarja felújítani, még lehet, hogy többet fog elkölteni, mint ha megcsináltatja az elektromosat. És nem fog megszabadulni a radiátoroktól, sem a félelmétől, hogy szivárog a gáz a lakásban. Nem akarom benne a félelmet serkenteni, de nem alaptalan a félelme. Évente rengetegen meghalnak a szén-monoxid szivárgás miatt, de elektromos padlófűtés miatt még senkit nem hallottam megsérülni. Nem igaz?